2018. szeptember 11., kedd

A mezolézerről kicsit átfogóbban

Többen érdeklődtek a mezolézerről, a hatásmechanizmusról, miért jó, mitől több, mint a többi mezoterápia, esetleg másfajta kezelésekhez képest miben tud többet. Dióhéjban el szoktam mondani, de szerencsére adódnak további kérdések, ami jó, ezek szerint nem csak engem foglalkoztat a téma.
Keresgéltem az interneten, hátha találok egy átfogó ismertetőt, de nem jártam sikerrel, így elhatároztam, hogy magam fogom ezt megírni. Kicsit mélyebben beleástam magam a témába, nem csak "közkívánatra", hanem a saját örömömre is.

Lássuk tehát, miből is áll a lézeres mezoterápia?


Az általam használt gép három lépésben végzi el a kezelést.

Az első lépés a lézeres kezelés.

Mindenki tisztában van a napfény jótékony hatásaival, nem is kérdés, hogy a fényre szükségünk van. A nap fénye, és a legtöbb fényforrás széles spektrumot ölel fel, szemben a lézerrel. A lézer fókuszált fény, a legtöbb fényforrástól eltérően nagyon specifikus hullámhosszra van hangolva. A mezolézer hullámhossza a 635 nm, ezen a hullámhosszon végezzük a kezeléseket. Ez egy nem mérgező és nem “támadó” terápia, amely ezt a fényenergiát használja a test sejtjeinek javítására és regenerálására.
Ennek a hullámhossznak a tulajdonságai: 
  • Nem roncsolja a sérült szöveteket.
  • Támogatja a kollagén képződését a bőrben,
  • a celluláris anyagcserét,
  • a sejtek energia termelését,
  • a nyirokrendszer működését.
  • Javítja a sejtek oxigén ellátását,
  • az ellenanyag termelődést,
  • a vérkeringést,
  • és az erek újraképződését indukálja.

Ezen a hullámhosszon dolgozó lézer arra szolgál, hogy az érintett helyen mély fűtést biztosítson, ezáltal emelve a szövetek hőmérsékletét. Miután a fényenergia áthalad a bőrrétegeken és eléri a mélyebb szöveteket, elnyelődik, és kölcsönhatásba lép a sejtben lévő fényérzékeny elemekkel.
Ezt a folyamatot összehasonlíthatjuk a növények fotoszintézisével: a napfényt a növények "felszívják", és felhasználható energiává alakítják át, hogy a növény növekedjen.
Emberi bőrre "lefordítva" a lézerfény a sejtekben elnyelődve stimulálja a mitokondrium ATP termelését, ami a sejtek üzemanyaga, így javulnak a sejtek anyagcsere folyamatai, felgyorsulnak a redoxi folyamatok, végeredményben a sejtek több oxigénhez jutnak.

Ez tehát a kezelés első fázisa, a stimuláció és az átmelegítés.



A második lépés az előkészítő fázis.

A gép ezen a fokozaton állandó 80 kHz-es frekvenciával dolgozik.
Ennek a résznek a feladata a szövetek további átmelegítése, felkészítés a mezoterápiára, a hatóanyagok befogadására. 
A bőrszövetet alkotó sejtek a kezelés során teljes mélységükben átmelegszenek, ez nagyban segíti a későbbi hatóanyag bevitelt. A létrehozott hőhatás révén a nyirok és vérkeringés javul, a bőrszövet kitágul. Ennek következményeként a hatóanyagok veszteség nélkül jutnak be a bőrszövet mélyebb rétegeibe is. Ez a lépés a kezelésben bőrnyugtató, relaxációs hatású. 


A harmadik lépés a mezoterápia.

Eddig gyakorlatilag a bőrt előkészítettük, stimuláltuk, hogy "szomjazzon" a jóra, hogy a bekerülő hatóanyagok azonnal felhasználásra kerüljenek, de most eljött az idő, hogy be is juttassuk azokat.

A mezoterápiáról általánosságban:
A jelenleg elérhető leghatékonyabb és legmodernebb hatóanyag bejuttatási módszer. Létezik tűs és tű nélküli mezoterápia, én most a tű nélkülit venném górcső alá. 
tű nélküli mezoterápia alapja az orvosi tanúsítvánnyal rendelkező elektroporációs gép. Az elektroporáció segítségével különböző anyagok juttathatók a sejtekbe elektromos áram felhasználásával anélkül, hogy mechanikailag megsértenék a sejtmembránt. (A módszert eredetileg sejtek genetikai manipulációjára dolgozták ki és a DNS bejuttatására használták, melyért 2007-ben Oliver Smithies megosztott orvosi Nobel-díjat kapott.)
Az elektromos impulzus hatására a bőrben ún. aquaporin csatornák nyílnak, melyeken a hatóanyagok természetüktől függetlenül bejutnak a bőr mélyébe. 


Ez a kezelési forma a kozmetikai készítmény hatóanyagainak 90%-át a kiválasztott területbe juttatja (az általános krémek használatakor ez csak 3-5%), ezért is fontos, hogy a hatóanyagok orvosi tisztaságúak legyenek. (A hatóanyagok lehetnek zsíros és vizes fázisúak, a bőr elektromos töltése miatt masszázzsal csak a zsíros fázisokat tudjuk bejuttatni, ellenben az aquaporin csatornákon keresztül a vizes fázisoknak is utat nyitunk.)
Fontos újítás a hagyományos elektroporációs gépekhez képest, hogy az általam használt készüléknek a frekvenciája folyamatosan változik 20 és 200 kHz között, így a bőrszövet sejtjeit és a hatóanyag molekulákat egyaránt stimulálja, ezzel megsokszorozza a hatékonyságot és egyben lerövidíti a kezelési időt.


Az utolsó kérdés talán az lehet, hogy milyen problémákra jó?
A válasz természetesen az, hogy mindenre IS.
A kezelés hatóanyagfüggő, tehát az éppen adott problémát tudjuk orvosolni.
Ha pl. az arcon a ráncok ellen kell küzdeni, akkor anti-aging koktéllal végezzük a kezelést.
Ha egy dohányos fáradt, petyhüdt arcbőre ellen küzdünk, akkor detox koktélt használunk, de adottak a hatóanyagok akkor is, ha tág pórusokat szeretnénk eltüntetni, ha a színeket szeretnénk egységesebbé tenni, vagyis a pigmentfoltok ellen szállunk harcba, vagy esetleg a rozácea tüneteit szeretnénk csillapítani.
Eredményesen használható a test más területein is; cellulit ellen a combokon, petyhüdt bőr ellen akár hason is, terhességi csíkok, striák ellen pedig gyakorlatilag bárhol.
Rengeteg problémára rengeteg megoldás létezik.




Mit lehet kezdeni egy elrontott sminktetoválással?

Egyre többen találnak meg az elrontott, kifakult, régi, divatjamúlt tetoválásokkal, és ez nagy öröm számomra, mindig igazi kihívás! Van...