2017. december 9., szombat

A sminktetoválásokról #6

Folytatom a kérdezz-felelek játékot. (Ha valóban lenne kérdésed, írd meg, itt a leggyakrabban felmerülőket próbálom megválaszolni, koránt sem biztos, hogy mindenkiben pont ezek a kérdések merülnek fel.)

 - Tetoválás után pár nappal a varral együtt eltűnt a szemöldök, lehetséges?

Nem. Határozottan nem. Nyugi, vissza fog térni, csak éppen "dolgozik".
Ezen a képen jól látszik, várhatóan mi történik egy microblading után. Már pár nappal a tetoválás után elkezdődik a gyász, a finom és szép szálak lepotyogni látszanak. Az 5-6 nap körül a tetoválás annyira halovány, hogy mindenki jogosan ijedezik, hogy elmúlt, megszűnt, nincs, kidobott pénz!
A festék beépülése nem egyszerű menet. Megvan a módja, sem siettetni, sem befolyásolni nem lehet. Mindazonáltal egy dolgot mondhatok. Ha a bőrt megszúrjuk és festéket juttatunk bele, nagy eséllyel az ott fog maradni. 
Gondoljunk csak a gyerekkorunkban keletkezett sebekre. Lehorzsoltuk, por került bele, aztán évekig néztük a bőrünk alatt a szürkés kis szemcséket, mire kitermelte magából a szervezet... Így lesz ez a festékkel is, csak hagyni kell gyógyulni, és krémmel táplálni, ahogy a szakember a kedves vendég lelkére köti, mert a tetoválás csak a munka első fele. A második részt a vendég teszi hozzá, amikor feláll a székből és a saját kezébe veszi a szemöldöke sorsát. Ez a rész pedig ugyan olyan fontos, ha nem még fontosabb!
Tehát a var lepotyogása után a friss bőr rózsaszínű és vastag, ez fátyolként takarja a festéket a bőrben. Ahogy gyógyul a bőr, folyamatosan vékonyodik, ennek eredménye pedig az, hogy a 3-4-ik hét körül már sokkal erősebb színűek a szálak, mint egy héttel a tetoválás után.

 - Lehet e előre hozni a korrekciót?

Több vendégem is kérdezte már ugyanezt. Utazás, váratlan események miatt kellett volna hamarabb korrigálni. Sajnos azt kell mondjam, hogy nem. Határozottan nem! Meg kell adnunk a bőrnek, amire szüksége van, és ez leginkább az idő (és persze a megfelelő utóápolás). Nem elég lelkesen kenegetni az első napokban, muszáj kivárni, hogy a mélyebb rétegek is regenerálódjanak.
Nemrég hallottam, hogy valaki 10 nap után korrigál.
Ez nagyon nem helyes. A bőr felszíne már gyógyultnak tűnik, de ez csak a felszín! A mélyben még javában zajlik a gyógyulás, miért bolygatnánk meg ezt egy tűvel? Ilyenkor nagy a kockázata, hogy egy maradandó sebhelyet hozunk létre még akkor is, ha nem túrjuk a tűt a bőr mélyébe.

De nézzük, milyen problémák adódhatnak, és hogyan lehet őket megelőzni.

Eltolódott arányok:

Alapvető, hogy a sminktetoválónak jó szeme legyen az arc arányaihoz. Ha ennek a tetoválónak meglett volna ez a képessége, akkor látta volna felrajzolásnál, hogy ez a szemöldök nagyon nem előnyös. Rossz a forma, az eleje túl közel van és "befelé dől". Ennek eredményeképp a leányzó orra dupla akkorának tűnik, mint valójában. Az egész szemöldök "rátelepszik" az arcra, mint valami gát, hát rettenetes.

Itt már nem olyan rossz a helyzet, épp csak a szimmetria csúszott el:
Kicsit szigorítja a tekintetet ez a túl közel ülő szemöldökpár, az eredeti pont jó helyen kezdődött és nem is "telepszik úgy rá" az arcra, mint a tetovált, bár nyilván az eredeti szemöldök aszimmetriáját muszáj volt korrigálni.

Nem is tudom, erről mit gondoljak.
Mi volt előbb, a barna, vagy a kék? Szegény fiatal lány, a lézer sokszorosába fog kerülni, mint a tetoválás...

Itt megint a harmóniával van gond. Látszik, hogy eldagadt a tetoválás miatt a bőr, de a szemöldök nincs is harmóniában a hölgy vonásaival.
Muszáj figyelembe venni az arc adottságait, nem lehet mindenkire ugyanazt a "séma" szemöldököt rávarrni! Sajnos itt valószínűleg ez történt.

A következő problémát rendre a kezdő és a "kontár" tetoválók követik el.
Jól látszik, hogy a festék a bőrben szétfolyt.
Mint itt is; annak a ködös valaminek a kontúron kívül semmi keresnivalója ott!
Ez akkor tud megtörténni, amikor a tetováló túl mélyen dolgozik a bőrben.
Ha testtetoválóhoz megyünk sminktetoválást készíttetni, ne csodálkozzunk, ha ilyen történik. A test bőre átlagosan 3-4-szer vastagabb, mint a szemhéj bőre, így a tetoválók rossz mélységet céloznak be a szemhéj kontúr készítésekor. Az általuk használt festék is vizes bázisú, ami a bőrben a nyirokkal találkozva könnyedén szétfolyik. A gép is különbözik, a sminktetováló gép nem "szaggatja" a bőrt.
Mi a megoldás? "Cipőt a cipőboltból."
Vagyis: A jó sminktetováló nem fog olcsó vizes festékkel dolgozni, a bőr mélységét pontosan el fogja találni, ráadásul a gépe is pontosabb, precízebb.

Van még durvább:
Van itt minden: migráció, eltűnt vonal, rossz helyre ment tetoválás.
Az alsó kontúr kifejezetten veszélyes: amikor az alsó szempillák fölé merészkedünk, könnyen a könnycsatornába tetoválhatunk, ami nem vicc, káros lehet a szemre.
A kontúr eltűnése több okra is visszavezethető, pl. helytelen utóápolás, túlzott könnyezés, vagy a vendég a gyógyuló tetoválást véletlen elvakarta. Ez korrekcióval még helyre hozható. A többi nem!

Végül a kedvencem: a kamuflázs.
Tökéletesen látszik a képen a probléma.
A kamuflázs szín betetoválása a problémát nem oldja meg, inkább súlyosbítja! A bőr élő szövet, a benne lévő színek idővel bekeverednek. Ha el is fedjük a meglévő színt egy világosabbal, idővel a mélyebb rétegből előbújik az elfedett sötét szín. Ez csak nehezíti a lézer dolgát az eltávolításnál! Ha teljesen új formát szeretnénk, érdemes eltávolíttatni a "régi" szemöldököt, utána újat tetováltatni.

Végül egy sikersztori:


A képek forrása: Eye Tattoo Makeup Gone Wrong

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Mit lehet kezdeni egy elrontott sminktetoválással?

Egyre többen találnak meg az elrontott, kifakult, régi, divatjamúlt tetoválásokkal, és ez nagy öröm számomra, mindig igazi kihívás! Van...