2017. december 4., hétfő

A sminktetoválásokról-4.

Még mindig van mit feszegetni. Úgy tapasztalom, hogy rengeteg a kérdés ezzel kapcsolatban.
Pl. hogy hány éves kortól érdemes tetoválást készíttetni.
Nagyon markáns véleményem van ezzel kapcsolatban, és nagy problémának találom, hogy nem minden tetováló gondolkodik hasonlóképp. (Nem véletlenül nem választom szét ebben az esetben a smink-, és a testtetoválást.)
Mint már korábban írtam, 18 éves kor alatt nem vállalok el senkit (hacsak nem olyan betegségben szenvedett, amitől kihullott a szemöldöke-szempillája). Ebben a korban minden lány szeret haladni a divattal, még bőven formálódnak, az ízlésük sem kiforrott még, szóval feleslegesnek tartom a tetoválást. Még szülői beleegyezéssel sem. Ha rajtam múlna, 21 éves kor alatt senki sem tetováltatna.
Ez a kislány szerencsés, kipróbálhatta, milyen lenne tetoválással. De ez csak airbrush... 
Sok olyan lány van, aki betöltve a 18-at rohan a tetováló szalonba.
Hogy ez szerintem miért probléma?
A világ őrült tempóban változik, vele együtt mi is, főleg a fiatalok, mivel ők ennek a világnak a része szeretnének lenni. De nem csak része, hanem szerves része, fontos, feltűnő darabja.
A példa kedvéért nézzük, hogy változott a frizurák divatja az elmúlt 100 évben:
Vagy a sminket is megvizsgálhatjuk, nézzünk csak pár évtizedet:
Tehát abban az időben, amikor a nők a menyasszonyi ruhát az anyjuktól örökölték, és maximum méretre igazítás után simán viselték is, még akkor is döbbenetesen nagyot változott a hétköznapi divat 10 év alatt. Manapság ez még inkább felgyorsult, versenyt futunk az idővel, már alig vannak "klasszikus" darabok, azok is már az idősebb korosztály klasszikusai.
Ilyen körülmények között, ebben a rohanásban mennek a még-majdnem-tinik a tetováló szalonba, és tetováltatják magukat egy életre! (...és a legtöbb tetováló bele is vág a munkába, mert ha ő nem, akkor megcsinálja majd más...)
Sokat gondolkodtam ennek az okán. Talán pont egy olyan állandó, megbízható kapaszkodót keresnek ezek a fiatalok, ami nem múlandó, nem eltüntethető. Talán vágynak valami állandóságra.
De mi van akkor, ha Woody Allen aranyköpését egyszer csak mélyen átérezzük, vagyis "Sose szeretnék olyan klubhoz tartozni, amelyik engem elfogadna tagnak ..."? Akkor pontosan ugyanannyi pénzt fogunk elkölteni arra, hogy ezt az "állandóságot" a testünkről eltüntessük, mint amennyit arra fordítottunk, hogy felvarrassuk.
Ha olyan szalonba megyünk sminktetoválásra, ahol felelősen gondolkodnak a "műfajról", akkor sminktetováló festékkel készülő, vagyis idővel eltűnő tetoválást kapunk, szerencsés esetben pontosan a bőr megfelelő rétegében elhelyezve. Akkor tudunk haladni a korral, a divattal, az arcunk változásait nem kihangsúlyozó, hanem azzal harmonizáló sminkkel tudunk majd élni.
De ehhez nagyon körültekintőnek kell lenni, olyan helyre kell beülni, ahol ezt jól meg tudják oldani. Nem mondom, hogy csakis a drága helyek jöhetnek szóba, de ha belegondol bárki, hogy a sminktetoválás önköltsége a megfelelő higiéniai szabályok betartása mellett mennyi, rögtön kiderül, hogy nem lehet olcsón-jól dolgozni. (Egy egyszer használatos tűmodul ára 1000 Ft-nál kezdődik, ehhez jön a jó minőségű festék, a jó minőségű zsibbasztó, a fertőtlenítők, a steril körülmények megteremtése... stb.) 

Ha pedig beleszaladtál egy félresikerült tetoválásba, vagy idővel meggondolnád magad, nincs minden veszve. De ez legyen egy következő poszt tárgya.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Mit lehet kezdeni egy elrontott sminktetoválással?

Egyre többen találnak meg az elrontott, kifakult, régi, divatjamúlt tetoválásokkal, és ez nagy öröm számomra, mindig igazi kihívás! Van...