2018. január 19., péntek

Tetoválás eltávolítás

Egyre időszerűbb a téma. Az amerikai lakosság több, mint felének van tetoválása és ezek 50%-a szeretné eltávolíttatni a tetoválását!
De nem kell ennyire messzire mennünk. A tetováló szalonok itthon is fullon vannak munkákkal, válogatás nélkül varratják magukra a fiatalok (és még fiatalabbak) az aktuális divatnak és az aktuális ízlésüknek megfelelő ábrákat.
A tetoválás egy életre szóló program. Ezt persze elfelejtik, mert fiatalok...
Ha azt akarod, hogy szép legyen a tetoválásod, bizony fel kell újítani, mert a tested nem papír, dolgozik az ábra alatt, méghozzá a tetoválás ellen!
Egy korábbi bejegyzésemben mutattam már képeket, hogyan érik, tompul, fakul egy tetoválás.

Ez a tetoválás 5 éves és kb. annyit változott, mint a portrén szereplő bébi...
Miért tompul? A vér-, és nyirokkeringés a pigment szemcséket próbálja mozgatni, elhordani, mivel ez a feladata: az idegen testeket a szervezetből kitakarítani. Ha elmosódik az ábra, nagy valószínűséggel ez sikerült is, ha nem is kitakarítani, de odébb szállítani mindenképp. Ettől lesz egy kontúr homályos, ami valaha vékony, egyenes volt és határozott, mára remegős, bizonytalan, vastag sávvá vált. Minél rutintalanabb a tetováló, annál valószínűbb, hogy a tetoválás mélységét sem jól választotta meg, a túl mélyre ütött vonalak hamar elmosódott foltokká válnak.
Ha viszont túl felszínes a munka, a bőr természetes folyamatai fogják "kitermelni" a bőrből a pigmenteket, ekkor fordul elő, hogy a tetoválás kifakul, elkopik. Az UV is másképp károsítja a különböző színeket, ezen a képen is jól látszik:
Ha tehát meg vagyunk elégedve a tetoválásunkkal, azt időről időre fel kell újítani. Ha viszont nem... na akkor van gond.

Sok az újabb és újabb eljárás a tetoválás eltávolításra, de egyben mind megegyezik: bizony pénzbe kerül, nem is kevésbe. Amíg fiatal korában az ember hónapokig teszi félre a pénzt a tetoválására, addig pár év múlva minimum ugyanazt az összeget fogja kifizetni az eltávolításra.
A tetoválásnál nem fér bele egy kis meggondolatlanság!
A lézer sajnos nem csak a festék pigmentjeit károsítja. A szőrszálak színét és a bőr saját pigmentjeit ugyan úgy kifakítja. Sajnos előfordulhat hogy miután a tetoválás már eltűnt, a bőr saját pigmentjei még évekig nem tudnak teljesen újratermelődni az adott helyen, így a bőr a nap sugarai ellen védtelen!

Mindazonáltal a lézer jó kezekben még mindig a legjobb megoldás.
Rossz kezekben viszont fegyver... ezért érdemes betartani az aranyszabályt tetoválásnál és lézeres eltávolításnál egyaránt:

Most pedig rátérek az ámításokra.
NINCS tetoválás eltávolító krém. Egyszerűen nem működik!
Miért? Mert a bőrünk az elsődleges védelmi rendszerünk, ha minden olyan mélységben felszívódna rajta keresztül, mint amilyen mélyen a tetoválás van, már az első életévét sem élné meg senki!
Ezek a krémek tehát nem szívódnak fel a hám réteg alá, nem tudják a tetoválást "kiszedni" onnan, ellenben csúnya irritációkat tudnak okozni. Nem szabad kockáztatni, van megoldás, de az nem krém állagú!
Megoldást jelenthet a csiszolás?
Azt mondják hiteles források, hogy működik. 
Nem hangzik logikátlannak, viszont, mivel sóval kivérzésig kell dörzsölni a tetovált területet, azért veszélytelennek sem mondanám. A só maró hatású, ha túl sokáig dörzsöli a macsó a bőrét, azért ott képződhetnek végleges, életre szóló sebhelyek. Arról nem beszélve, hogy a metódus szerint tiszta E-vitamint kellene tenni a sebre, ami vényköteles, közönséges halandó nem kap a patikában, de még kozmetikus sem! 
Élőben is láttam már olyan DIY tetoválás eltávolítást, amit citromsavval végzett otthoni körülmények között a vendégem. Csinos kis sebhelye maradt, életre szóló emlék. Persze a fájdalom sem mellékes, amit átélt... én nem mondom, hogy a lézer nem fájdalmas. De szakszerű kezelés és megfelelő utóápolás mellett még mindig a legmegbízhatóbb, leginkább veszélytelen módszer.

Végül a mostanában divatos, emulziós eltávolításokra térnék ki. Ezek vagy lúggal, vagy savval, vagy enzimmel dolgoznak, amit pont úgy, mint a tetováló festéket, betetoválnak a bőrbe. A savnál és a lúgnál nagy a hegképződés veszélye, az enzim tűnik a leginkább biztonságosnak, de saját tapasztalattal nem rendelkezem ez ügyben. 
Egy biztos: ha kamuflázs technikával egyszer megpróbáltak eltakarni egy tetoválást, azt lézerrel igen nehéz lesz "kiszedni", marad ez a megoldás. Az otthoni ápolás viszont lényegesen macerásabb, mint a lézernél, csak akkor kezdjük el, ha ebben partnerek tudunk lenni!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Mit lehet kezdeni egy elrontott sminktetoválással?

Egyre többen találnak meg az elrontott, kifakult, régi, divatjamúlt tetoválásokkal, és ez nagy öröm számomra, mindig igazi kihívás! Van...