2017. október 30., hétfő

A bio-kozmetikumokról

Hogy érdemes e bio-kozmetikumokat használni?
Máris kiderül, ki-ki döntse el maga.

Nézzük meg először is, hogyan épül fel a bőrünk felhámja.
A bazális rétegben kezdődik a sejt-termelés. Innen indul el minden egyes sejtecske a felszín felé, folyamatosan elveszítve nedvességtartalmát, majd a sejtmagját is. Ebből a sejtből lesz a keratin, ami egy rendkívül erős vázfehérje, ami arra hivatott, hogy testünket megvédje a külső hatásoktól.
A keratin normális esetben megfelelően hidratált, szervezetünk erről is gondoskodik a keratinhoz kapcsolódó vízmegkötő faktorokkal. A nedvességet a  szervezeten belülről köti meg, hiába akarjuk kívülről "itatni", nem lesz eredményes.
Ennek egyik oka a bőrfelszíni emulzió, vagyis a hidro-lipid réteg, ami távol tart mindent a bőr mélyebb rétegeitől, ami a bőr felszínéhez tapad.
Miből is áll?
Mindenből, ami a bőr felszínére "ömlik" a bőr mélyéről, és ami kívülről rá kerül.
A bőrből kétféle fázis kerül a bőrfelszínre. Az egyik a faggyúmirigyből, + az elszarusodás melléktermékeként keletkező zsíros fázis, a másik pedig a verejtékmirigyből távozó vizes fázis. Mivel a víz és a zsír nem keveredik, a szervezet erről is gondoskodik és termel még egy természetes emulgeáló szert: a ceramidot. A ceramid hatására vegyül a zsír a vízzel, így képződik a tökéletes, személyre szabott bőrfelszíni emulziónk.
Tehát ideális esetben a bőr gondoskodik saját magáról, pontosan a neki megfelelő arányban tartja a bőr felszínén a zsír-víz arányt, ami nekünk a legjobb védelmet biztosítja. A pH-t kissé savas tartományban tartja, így a bacikat, "kártevőket" kinyírja.
A baj akkor kezdődik, amikor az arány felborul, vagy "valamilyen" hatásra ennek az emulziónak az összetételében változás áll be.
Korábban már említettem, hogy nagyon fontos a reggeli-esti arctisztítás. Ha ezt az emulziót lemossuk, a bőr 1-2 óra alatt újra termeli és a bőrünk újra védett lesz. Normál bőrön a faggyú sok glicerin észterből és kevés zsírsavból áll.
Ha viszont hagyjuk a zsírt pangani a bőrünkön, akkor a bőr nem jut oxigénhez, a bőrfelszínen jelenlévő baktériumok aktivizálódnak, lebontják a glicerin észtert, felborul az emulzió összetétele. A bőr fakó lesz, vízhiányos és pattanásosodásra, gyulladásra hajlamos. Bizony, ezt tudja a bőrfelszíni emulzió!
A fakó arccal pedig mit csinálnak a tinilányok? Kenik púderrel, pirosítóval, még jobban eltömik a pórusokat, még jobban felborítják a bőrfelszín egyensúlyát.
Kialakulnak a kóros bőrtípusok.
Ennek az állapotnak a javítására elkezdik használni a krémeket, válogatás nélkül.
Ha egy imigyen felborult egyensúlyba kívülről elkezdünk beavatkozni egy kőolaj-származékkal, vagy egy kémiai tartósítószerrel kezelt, csodát ígérő arckrémmel, még nagyobb kárt okozhatunk, olyan összetevőt teszünk az arcbőrünkre, amit nincs is esélye lebontani, közömbösíteni, nem hogy nem segítség neki, de inkább árt.
Csoda krém. Így, egyszerűen.
Most pedig jön az "Óda a bio-kozmetikumokhoz".
Ha csak annyit megteszünk, hogy az arckrém kiválasztásakor tanácsot kérünk egy kompetens kozmetikustól, biztosan nem fog olyan krémet ajánlani, aminek az alapja kőolaj. Minden valamire való kozmetikus igyekszik elkerülni a tartósítószerek és mesterséges színezékek, illat kompozíciók jelenlétét az arcra kerülő krémekben. Mert ezek az összetevők bizony még jobban felborítják a bőrfelszíni hidrolipid réteg összetételét, befolyásolják a képződését.
Az ideális arckrém, pakolás tehát hozzáadott illatanyag, tartósítószer és mesterséges színezék mentes. Sokszor az illatuk nem a legkellemesebb, inkább gyógynövényes, tudható, hogy csupa jóság van benne.
A tartósítást nem mesterséges anyagokkal, hanem természetes eredetű avasodás és rothadás gátlókkal oldják meg, így ezek a krémek nem tarthatók el sokáig, felbontás után pár hónapig használhatjuk őket. Pont, amíg elfogynak. A színe pedig... hát őszintén: kit érdekel? Felkenve nem oszt, nem szoroz. Egy jó kis uborkás pakolás sem attól jó, mert szép.
Ha tehát hosszú távon jót akarunk a bőrünknek, akkor érdemes a boltok polcai helyett a kozmetikus által ajánlott biotermékekre hagyatkozni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Mit lehet kezdeni egy elrontott sminktetoválással?

Egyre többen találnak meg az elrontott, kifakult, régi, divatjamúlt tetoválásokkal, és ez nagy öröm számomra, mindig igazi kihívás! Van...