2017. október 7., szombat

A tinikről...

Tavasszal egy érdekes élményben volt részem.
Az iskola, ahova a gyerekeim járnak, meghívott, hogy tartsak előadást. Kozmetikáról, arcápolásról, amit gondolok, rám bízzák.
Természetesen el is mentem, hogy a kötelezően beterelt, unatkozó tiniknek előadást tartsak a tinédzser kori bőrproblémákról és az okokról, miértekről. 
Hogy dióhéjban összefoglaljam:
A bőrben található "pattanások" a szőrtüszőben összegyűlt kosz és az azt megkötő anyagok keveréke, vagy egy túlműködés miatt létrejött "trutyi" betokozódása.
Akkor lesz belőle gyulladt, piros "ratyi", ha valaki erőnek erejével megpróbálja kipumpálni onnan. Nyugalmi állapotban ezeket a koszokat a bőrben körülöleli egy lob-gát, ami megakadályozza, hogy a mellette lévő bőr begyulladjon. Ha viszont fizikai erővel odapumpálunk egy hatalmasat, ez a lob-gát átszakad, és mivel a bőrünk felszíne felé nem tud távozni, tudniillik egy golflabda nem fér ki a kulcslyukon, na akkor van baj. Begyullad, vörös lesz, és mostantól sokkal nehezebb lesz eltüntetni, mint ha békén hagyjuk, ne adj Isten egy szárító, gyulladásgátló stifttel kezeljük.
Szóval.
Csajok, ne nyomkodjatok otthon! Fiúk, Ti se! Az arcbőr tisztán tartása a legfontosabb teendő tinédzser korban, ha valami gyanúsat találtok, nem kell piszkálni, nyomkodni, tessék addig stifttel kezelni, amíg eljuttok egy jó képességű kozmetikushoz!
Szerintem reggel este elég egy szappanmentes szappanos arclemosás, utána tonik, majd helyi stiftes kezelés.
Persze amikor ezt elmeséltem az előadáson, csupa unott arc meredt rám. De mikor a sminktetoválásról kezdtem beszélni, jóleső mozgolódás támadt, majd kivirultak az addig unott arcok. Remélem, azért a bőrápolásból is fogtak valamit...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Mit lehet kezdeni egy elrontott sminktetoválással?

Egyre többen találnak meg az elrontott, kifakult, régi, divatjamúlt tetoválásokkal, és ez nagy öröm számomra, mindig igazi kihívás! Van...