2017. október 30., hétfő

A bio-kozmetikumokról

Hogy érdemes e bio-kozmetikumokat használni?
Máris kiderül, ki-ki döntse el maga.

Nézzük meg először is, hogyan épül fel a bőrünk felhámja.
A bazális rétegben kezdődik a sejt-termelés. Innen indul el minden egyes sejtecske a felszín felé, folyamatosan elveszítve nedvességtartalmát, majd a sejtmagját is. Ebből a sejtből lesz a keratin, ami egy rendkívül erős vázfehérje, ami arra hivatott, hogy testünket megvédje a külső hatásoktól.
A keratin normális esetben megfelelően hidratált, szervezetünk erről is gondoskodik a keratinhoz kapcsolódó vízmegkötő faktorokkal. A nedvességet a  szervezeten belülről köti meg, hiába akarjuk kívülről "itatni", nem lesz eredményes.
Ennek egyik oka a bőrfelszíni emulzió, vagyis a hidro-lipid réteg, ami távol tart mindent a bőr mélyebb rétegeitől, ami a bőr felszínéhez tapad.
Miből is áll?
Mindenből, ami a bőr felszínére "ömlik" a bőr mélyéről, és ami kívülről rá kerül.
A bőrből kétféle fázis kerül a bőrfelszínre. Az egyik a faggyúmirigyből, + az elszarusodás melléktermékeként keletkező zsíros fázis, a másik pedig a verejtékmirigyből távozó vizes fázis. Mivel a víz és a zsír nem keveredik, a szervezet erről is gondoskodik és termel még egy természetes emulgeáló szert: a ceramidot. A ceramid hatására vegyül a zsír a vízzel, így képződik a tökéletes, személyre szabott bőrfelszíni emulziónk.
Tehát ideális esetben a bőr gondoskodik saját magáról, pontosan a neki megfelelő arányban tartja a bőr felszínén a zsír-víz arányt, ami nekünk a legjobb védelmet biztosítja. A pH-t kissé savas tartományban tartja, így a bacikat, "kártevőket" kinyírja.
A baj akkor kezdődik, amikor az arány felborul, vagy "valamilyen" hatásra ennek az emulziónak az összetételében változás áll be.
Korábban már említettem, hogy nagyon fontos a reggeli-esti arctisztítás. Ha ezt az emulziót lemossuk, a bőr 1-2 óra alatt újra termeli és a bőrünk újra védett lesz. Normál bőrön a faggyú sok glicerin észterből és kevés zsírsavból áll.
Ha viszont hagyjuk a zsírt pangani a bőrünkön, akkor a bőr nem jut oxigénhez, a bőrfelszínen jelenlévő baktériumok aktivizálódnak, lebontják a glicerin észtert, felborul az emulzió összetétele. A bőr fakó lesz, vízhiányos és pattanásosodásra, gyulladásra hajlamos. Bizony, ezt tudja a bőrfelszíni emulzió!
A fakó arccal pedig mit csinálnak a tinilányok? Kenik púderrel, pirosítóval, még jobban eltömik a pórusokat, még jobban felborítják a bőrfelszín egyensúlyát.
Kialakulnak a kóros bőrtípusok.
Ennek az állapotnak a javítására elkezdik használni a krémeket, válogatás nélkül.
Ha egy imigyen felborult egyensúlyba kívülről elkezdünk beavatkozni egy kőolaj-származékkal, vagy egy kémiai tartósítószerrel kezelt, csodát ígérő arckrémmel, még nagyobb kárt okozhatunk, olyan összetevőt teszünk az arcbőrünkre, amit nincs is esélye lebontani, közömbösíteni, nem hogy nem segítség neki, de inkább árt.
Csoda krém. Így, egyszerűen.
Most pedig jön az "Óda a bio-kozmetikumokhoz".
Ha csak annyit megteszünk, hogy az arckrém kiválasztásakor tanácsot kérünk egy kompetens kozmetikustól, biztosan nem fog olyan krémet ajánlani, aminek az alapja kőolaj. Minden valamire való kozmetikus igyekszik elkerülni a tartósítószerek és mesterséges színezékek, illat kompozíciók jelenlétét az arcra kerülő krémekben. Mert ezek az összetevők bizony még jobban felborítják a bőrfelszíni hidrolipid réteg összetételét, befolyásolják a képződését.
Az ideális arckrém, pakolás tehát hozzáadott illatanyag, tartósítószer és mesterséges színezék mentes. Sokszor az illatuk nem a legkellemesebb, inkább gyógynövényes, tudható, hogy csupa jóság van benne.
A tartósítást nem mesterséges anyagokkal, hanem természetes eredetű avasodás és rothadás gátlókkal oldják meg, így ezek a krémek nem tarthatók el sokáig, felbontás után pár hónapig használhatjuk őket. Pont, amíg elfogynak. A színe pedig... hát őszintén: kit érdekel? Felkenve nem oszt, nem szoroz. Egy jó kis uborkás pakolás sem attól jó, mert szép.
Ha tehát hosszú távon jót akarunk a bőrünknek, akkor érdemes a boltok polcai helyett a kozmetikus által ajánlott biotermékekre hagyatkozni.

2017. október 20., péntek

A kenceficék hatalma

Eddig az anti-aging kezelések közül a gépi kezeléseket vettem sorra, azok közül is azokat, amik a leginkább hatásosak és a legtöbb félreértés van körülöttük.
Most egy kicsit csendesebb vizekre eveznék.
Kicsit beleártom magam a krémek világába.
Mindenek előtt leszögezném, hogy a bőrünk egy fontos védelmi vonal, nagyon kevés dolog tud felszívódni a bőrön keresztül, de ez jól is van így. Ha nem így lenne, pár nap alatt csúful kimúlnánk. Mégis, nincs kozmetikus, aki azt mondaná,  mindegy, mit kensz a bőrödre. Vannak olyan összetevők, amik ugyan elfogadottak, mégis érdemes kerülni a használatukat.
A tiniknél érintőlegesen már említettem, mennyire nem mindegy, hogy milyen krémet használunk. Mint ahogy az sem, honnan jön az a krém.
Tele van az internet mindenféle DIY videókkal és tutorialokkal, ami nem baj, ha nem pont a kozmetikáról van szó. Hasznos, akit érdekel és akarja, csinálja, legyen sokoldalú, ügyeskedjen, fabrikáljon, nagyon támogatom. Ha viszont a kozmetikáról van szó, és már ott elakadunk, hogy bőrtípus meghatározás, eléggé károsnak tartom az otthoni kotyvasztást.
Mint már korábban is leírtam, a száraz, meg a zsíros, az nem bőrtípus, hanem egy tulajdonság. Bőrtípust meghatározni kellő magabiztossággal csak a kozmetikus tud, ezt tanulta, ehhez ért, ha olyan egyszerű lenne, akkor nem tanítanák iskolában, külön szakmaként. A bőrünk tulajdonságait pillanatnyilag javítani tudjuk házilag is, de hosszan tartó eredményeket, vagy javulást ettől ne várjunk.
Pláne a kereskedelmi forgalomban kapható krémek nagy részétől.
Olyan gyönyörű, még szép, hogy elcsábulunk!
A kereskedelmi krémek tekintetében a gyártóknak biztosra kell menniük. Ahányan vagyunk, annyiféle módon használunk egy krémet.
Van, aki kitartóan, reggel-este ugyan azt keni. Van, aki reggel nappali krémet, este éjszakait használ.
Van, aki felindulásból telepacsmagolja az arcát este, hogy reggel aztán jól elfelejtse az arcmosás utáni ápolást.
Van, aki egy egyszerű fényvédővel megelégszik nappalra, és van, aki minden arctájékra különböző krémet ken.
Nem lehet általánosítani, ezért a gyártóknak vigyázni kell, nehogy bármit "túladagoljunk". Mellesleg szeretjük a szép színű, finom illatú, selymes, lágy krémeket, amik jól kenhetők. Pontosan ezt tudjuk megkapni a kereskedelemben.
Akkor most leírom, nagy eséllyel mit kapunk ezekben a krémekben.
Jó esetben úgy kezdődik az összetevők listája, hogy aqua/water, vagyis víz. Mert ez ugye már kapásból nem jut be a bőr mélyébe a polaritása miatt, maximum a hámréteget "áztatja" egy kicsit. A következő összetevő valami zsíros fázis szokott lenni, jó esetben természetes eredetű, pl. shea vaj vagy kókusz olaj, rosszabb esetben ásványi eredetű, vazelin, paraffin, vagy egyéb vazelin alapú vegyületek. Ezeket kell elkerülni messziről. Bár jól kenhető, de nem bőrrokon anyag a vazelin, lezárja a pórusokat, nem tud felszívódni, tehát egész nap a bőrünk felületén "ül". Felejtős.
Shea vaj
Glicerin. Ez egy erősen kettős anyag. Egyrészt jó, mert glicerin a bőrfelszíni emulzióban is található, tehát bőrrokon anyag. Másrészt vízmegkötő, tehát vonzza a vizet, elszívja a környezetéből. Viszont nem jut be a bőrbe, és ott nem ereszti ki, tehát éppen nem oszt, nem szoroz.

Vannak még a krémekben zsíralkoholok. Jó esetben pl. a kókuszolajból kivonva, rossz esetben mesterségesen előállítva. Ezek emulgeáló szerek, vagyis segítik a krémekben a víz és a zsír keveredését. Mellesleg térfogat növelőnek is jók, tehát a krém "több" lesz, de csak mennyiségét tekintve.
Fényvédők. A legtöbb nappali krém tartalmazza. Mindenképpen kémiai fényvédőt, sajnos stabil, jól felszívódó és megfelelően erős bio fényvédőt még nem tudtak elérhető áron előállítani, így marad a kémiai rásegítés. (A bio-termékekben is, kiegészítendő a bio eredetű fényvédőket!)
A hidratáló nappali termékekben biztosan találunk valamilyen formában hyaluronsavat. Ezt szeretjük. Ha be tudna jutni a bőr mélyébe, nagyon nagy segítséget tudna jelenteni a kollagén termelésben, a bőrünk újra rugalmas lehetne, és feszes. De épp csak a hámrétegbe tud beszívódni. Így a bőr felszínét hidratálja, a mélyben a leépülő folyamatok azért tovább zajlanak.

Vitaminok. Ha egy krémben vannak stabilizált vitaminok, az nagyon jó. Vagy provitaminok, amik a vitaminok bőrtápláló tulajdonságait hordozzák, de nem olyan instabilak, mint a vitaminok. A hatásuk általában sajnos nem ugyan az, vagy a felszívódás nem tökéletes. Valamit valamiért.
Most pedig elérkeztünk a boltokban kapható krémek ingoványos talajára, vagyis jön az igazi kémiai boszorkánykonyha.
Itt készülnek a síkosító, a puhaságért és a jó illatokért felelős összetevők.
A legjobb síkosítók szilikon alapúak. Rugalmas, kicsit zselés, nagyon jó állagú lesz tőlük a krém, de mit keresnek a bőrön???
Illatosítók. Lehetnek ártalmatlanok, de lehetnek bőrirritálók, potenciális allergének. Az illatanyagok a leginkább allergizáló szerek a kozmetikumokban. A levendulából kivont illatosító anyag pl. kifejezetten sejtmérgező hatású is lehet, bár emberen még nem kísérleteztek vele.
Tartósító szerek.
Lehetetlen megoldani a természetes tartósítást olyan hosszú távra, hogy bele lehessen kalkulálni azt, hogy egy krém bedobozolva, raktárban töltsön mondjuk két hetet, majd utazzon egy kamion negyven fokos rakterében, majd a bolt raktárában töltsön újabb három hetet, mire a polcra kerül. Ott pedig csücsülhet, míg gazdára talál. És most nagyon szűken számoltam, ez így összesen csak másfél hónap, a gyártóknak ennél jóval nagyvonalúbban kell bánniuk az idővel. A krémeknek tehát alsó hangon ennyit ki kell bírniuk stabil állapotban, míg felbontásra kerülnek. Kell egy jó tartósító.
A tartósító szerek nem bőrbarát cuccok. Nem hiába, hogy az élelmiszer ipar is folyton kutat, mi lenne a leginkább hatékony és legkevésbé káros hatású, de nagyot durrantani ők sem tudnak ezzel, megint csak a valamit valamiért elv érvényesül. Marad a tartósító, lehetőleg minél kisebb dózisban. Ha nem lehet, akkor icipicit nagyobb adag, hát na...

De minden összetevőből épp csak annyi, amennyi nagyon kell, ami tutira nem okoz semmilyen nagyobb változást, mert ha valaki túl sokat használna belőle, akkor esetleg túladagolja. Az pedig nem hiányzik a gyártóknak, perek, felelősségre vonás... akkor már inkább ne történjen semmi komolyabb. El lehet ítélni ezért őket? Persze, hogy nem.
Én sem teszem.  Van alternatíva?
Van...

2017. október 17., kedd

Anti-aging #4

A kedvenc vesszőparipám következik a sorban.
A plazma.
Szinte egyszerre hördült fel a kozmetikus szakma, amikor megjelent a kozmetikus-kezekben ez a miniatűr kis gép, ekkora hatalommal. Mert tényleg borzasztó.
Borzasztó, hogy micsoda eredményeket tud felmutatni!
De haladjunk sorban. Mi is a plazma?
Az van, hogy a kozmetikusok már régóta használnak plazmát, csak elfelejtik. Úgy hívják: VIO.

A kis üvegcsőben gáz van, ami a gép bekapcsolásával elektromosan töltött állapotba kerül. Ha neon lenne benne, akkor világítana, de így "csak" kisülés keletkezik az üvegfej és a bőr között. Ezek apró kisülések, nem csinálnak mást, csak jóságokat: fokozzák a nyirok-, és vérkeringést a bőrben, a kollagén termelődésre jótékony hatással vannak, és nem utolsó sorban, mivel ózon keletkezik, erős antiszeptikus, vagyis fertőtlenítő hatása is van. Arctisztítás után szinte kötelező: pórus összehúzás, fertőtlenítés és gyulladásgátlás a feladata. Tehát bátran mondhatom, szinte minden kozmetikában ott a plazma.
Csakhogy...
Van különbség plazma és plazma között, mégpedig az erőssége, a hatásfoka. Míg a VIO nem fog "kárt tenni" a bőrben, addig a hegesztőpisztoly ugye... mert bizony, az is plazma.
A bőrgyógyászok, plasztikai sebészek kezében évek óta ott az eszköz, vannak eredmények is, szépségklinikákon már nagy erőkkel dolgoznak vele. Most pedig eljutott a kozmetikusokhoz is. Hogy ez hogyan lehetséges?
Hát úgy, hogy ez a módszer egyáltalán nem annyira drasztikus és mélyre hatoló, mint amennyire látszik. Íme egy kis táblázat:

A plazma arra jó, hogy a felesleges bőrt eltávolítsuk. Nem kifeszítjük, hogy később majd újra megrogyjon, hanem eltávolítjuk.
Mutatok egy kis videót, amiben kitűnően látszik, mi történik a bőrrel, amikor a plazma kisülés megtörténik. A megnyúlt, felesleges bőr a plazma hatására konkrétan elpárolog, aminek eredményeképpen a többi kisimul. De inkább nézzétek:



Hogy ez mit jelent? Azt, hogy a plasztikai sebészet már nem szükségszerűen szikével történik, altatásban, hanem egy "ambuláns" kezeléssel is elvégezhető, méghozzá a kozmetikában. Vér és fájdalom nélkül, helyi zsibbasztással.
Konkrétan mire jó?
Ezt a kezelést nem az elégedetlen 30-asoknak találták ki. Itt nem puffadásokról, karikákról, vagy olyan apró mimikai ráncokról beszélünk, ami egy pakolással, hűtéssel megszüntethető, hanem bőrfeleslegről, mély árkokról. Olyan helyekről, ahonnan bőrt kell "elvenni". 
A leginkább látványos terület a szem környéke lehet:





De hatásos az arc további területein is:





Sőt, a nyak körüli megnyúlt bőrfelületeknél is sikeres:


Az atrófiás hegeket is látványos sikerrel lehet vele kezelni. Nem ez az egyetlen és üdvözítő megoldás, de itt is alkalmazható:


Nagyon nagy előnye továbbá, hogy visszafordíthatatlan károkat, egészségkárosodást nem lehet vele okozni, akármilyen ijesztőnek tűnik is a használata első ránézésre. (Persze itt nem az esztétikai károkról beszélek, hanem visszafordíthatatlan bőr-problémákról.) 
Van viszont egy nagyon jó kis "mellékhatása" is a kezelésnek.
A plazma a bőrben olyan mérséklődött, vagy teljesen leállt folyamatokat indít újra, mint a kollagén-indukció. A felületi sérülés védekezésre ösztönzi a bőrt, ami a bőr megújulása mellett komoly kollagén termelődéssel jár, vagyis az azonnal látható eredmény mellett van egy hosszabb távú hatás is: a bőr rugalmasságának megnövekedése. Vagyis: babapopsi. 😊

2017. október 14., szombat

Anti-aging #3

A lézeres arckezelések

Komolyan mondom, hogy a mai kor legnagyobb vívmánya a kozmetikai iparban a lézer! Oké, rengeteg újdonság van, ez a "kozmetika-műfaj" elképesztő iramban fejlődik, a hatóanyagok, a gépek, minden egyre többet, jobbat és újabbat tud. Csak kapkodom a fejem.
Régen a kozmetika nyugis dolog volt, a kozmetikus feladata helyileg kimerült a kis üzletében. Házhoz ment a technika, az alapanyag, naphosszat masszírozott, gyantázott, gőzölt, szempillát festett, ki sem kellett mozdulnia, maximum a gyógyszetárig.
Na de ma! Workshopok, nyílt napok, bemutatók, roadshow-k! Ha nem megy az ember, lemarad! Bár nem dolgozom kozmetikusként, még én is csak kapkodom a fejem, mivel valóban érdekel a szakma, legszívesebben mindenhol ott lennék.
De meg is van az eredménye a technikai fejlődésnek! Hihetetlen, milyen eredményeket lehet felmutatni egy együttműködő "pácienssel". A régi módszerekkel a negyedét sem lehetne produkálni. Szerencsére a technikai fejlődés és a vendégek elvárásai arányban vannak, nehéz lenne eredményeket felmutatni elektromos berendezések nélkül.

Az egyik legnagyobb csoda nekem a lézer.
De mi is a lézer? Tulajdonképpen fókuszált és gerjesztett fény.
Sokféle létezik. Használják az iparban, a sebészetben, és most már a kozmetikában is. (Akit bővebben érdekel a téma, itt megtalál mindent, amit érdemes tudni.)
A kozmetikai lézerek az ún. soft-lézerek, ami nem jelenti azt, hogy szakértelem híján nem lehet velük kárt okozni, de szakértő kezekben egy csoda!
Mutatok pár képet, mert ennél meggyőzőbben úgysem tudom elmondani.

Az első legyen a karbon zselés lézeres kezelés.
A zsíros bőr működését normalizálja, csökkenti a pattanásosodást-gyógyszerek nélkül, a tág pórusokat összehúzza, a nem túl régi hegeket eltünteti, normalizálja a bőr sejtösszetételét, vagyis minden sejt-réteg a helyére kerül. Emellett a bőr tónusát és textúráját is javítja, a finom ráncokat eltünteti.
Ez egy viszonylag sűrűn alkalmazott kezelés, nagyon szép eredményeket lehet vele felmutatni:
Vannak a kifejezetten az arc bizonyos területeire specializált szerkentyűk. Csak egy kis random válogatás:
Bőrmegújítás, vagyis egyenesen a ráncok ellen!

Tónus javítás, a "gravitáció" ellen!

Textúra- és pigment eloszlás javítás, vagyis foltosodás ellen!

De ha ennyire jó, miért félnek olyan sokan a lézertől?
Nem volt mindig ennyire fejlett ez a technológia, kellettek az elmúlt évtizedek tapasztalatai, hogy a hibákat ki lehessen javítani.
Én tetoválás eltávolítással foglalkozom, így ezzel kapcsolatban tudok tapasztalatokat megosztani.
A tetoválás eltávolítás bőrgyógyászati kompetencia volt, a mai napig csak ők dolgozhatnak a CO2 lézerrel. Ezzel távolították el a tetoválásokat. Baromi erős gép, nem mindig alkalmazták megfelelően, pláne, hogy alapvetően szövet eltávolításra, lézeres sebészetre való.
Ha ilyen eredménnyel találkozik valaki a neten, könnyű elhinni, hogy a lézer pontosan erre képes:
Borzalmas. A CO2 lézer csodálatos szerkezet, de nem tetoválás eltávolításra való.
Hogyan hat?
Amikor pl. a heges arcot kezeljük lézerrel, a felszín alatt zajló folyamatok a végeredmény kulcsa. Kap egy pofont az irha és a bőralja, amitől fokozott védekezésbe kezd, beindulnak a regeneráló folyamatok. Ennek következtében a sérült felszínig ható bőrmegújítás következik: a bőr jó esetben kisimul. (Jó esetben=szakértő kezekben.)
Ezt viszont már nem csak a CO2 lézer, és nem csak orvos tudja megoldani.
Csodálatos kozmetikai lézerek vannak, pontosan arra képesek, amire valók: a bőr ideális állapotának visszaállítására.
A mezo-lézerrel nem lehet "rosszba nyúlni". A lézer segítségével úgy juttat hatóanyagot a bőr mélyebb rétegeibe, hogy hatására a stimulált és szomjas bőr csak úgy issza a sok jót! De meg is van az eredménye! 
forrás: Instagram
Nem működik rövid idő alatt ez sem, de életmód váltással és a következetes kezeléssel ilyen hihetetlen eredmények érhetők el! Persze ez sem jár lemondás nélkül. A fenti képen látható hölgy leszokott a dohányzásról, az evési-ivási szokásait is a kezelő instrukcióinak megfelelően alakította át.
Fiatalodott a bőre vagy 30 évet. Mi ez, ha nem anti-aging?




2017. október 13., péntek

Anti-aging #2

Az előző posztban alaposan belenyúltam, rögtön a közepébe. Ennél már csak kisebb vér és nyirok tócsák lesznek, megígérem. Mostantól a kozmetika kompetenciájába tartozó kezelésekre szorítkozom.
A tű nélküli hatóanyag-bejuttatás egyetlen okból tud működni; mert a testünk vezeti az áramot.
Villámok között ez nem olyan szerencsés tulajdonság...
Régen, ha valaki valós eredményt szeretett volna elérni, iontoforézissel vitte be a hatóanyagot. A metódus egyszerű: a pozitív elektróda a kezelő fej, a negatív elektróda pedig valahol a testen elhelyezve. A pozitív pólus felől a negatív irányba vándorolnak az elektromosan töltött részecskék, csak annyi a dolgunk, hogy a hatóanyagokat "ráakasszuk" ezekre a részecskékre.
Sokáig ez volt az egyetlen hatásos kezelés. Ultrahanggal csak a zsíros fázisokat lehetett bejuttatni, vizet nem. Pedig pont a víz az, ami legelőször hiányozni kezd egy öregedő bőrből. És mit tud a víz? Elektromos töltése tud lenni. Ha tehát a vízbe vízben oldódó vitaminokat keverünk, azt az iontoforézissel be tudjuk juttatni a bőrbe.
Pár éve kezdték el használni az elektroporációt, ami tökéletes alternatívája az iontoforézisnek, sőt, vivőanyag nélkül képes bejuttatni pusztán a hatóanyag molekulákat. Aki nagyon kíváncsi a hatásmechanizmusra, az itt megtalálja, pontosan hogy is működik. Dióhéjban annyi, hogy az elektromos kezelőfej hullámai megváltoztatják a sejtek polaritását, ami fizikai átrendeződéssel jár. Apró csatornák nyílnak a bőrben, amiken keresztül be tudjuk juttatni mindazt, amit szeretnénk. És itt nem csak apró molekulákról van szó, hanem tömény hatóanyagokról is. Aki kíváncsi a tű nélküli mezoterápia eredményeire, rengeteg képet találhat a neten.
Tényleg csodákra képes.
Sokan csinálnak ilyet, de érdemes alaposan szelektálni, az ilyen fiatalító kezeléseket nem adják ingyen. Ha gyanúsan olcsó, lehet gyanakodni, hogy a gép gagyi, a hatóanyag gagyi, vagy a kozmetikus gagyi. Valami nem stimmel.

2017. október 12., csütörtök

Anti-aging #1

Korábban már írtam a tinikről, ugorjunk most az idősödő korosztályra.
Mindenki kicsit megzuhan, amikor meglátja az első jeleit az Öregedésnek. Direkt nem írtam ráncokat, mert van, akinek egyszerűen nincsenek ráncai, viszont a gravitáció... na, az mindenkire hat. Hiába nem "mimikázunk", az arcunkon lévő helyes kis formák előbb-utóbb elindulnak a föld felé. (Tudom, én is ez a korosztály vagyok, naponta rácsodálkozom a tükörképemre.)
Előszeretettel használják ezt a fotót a weboldalak, én is ezt biggyesztem ide. :)))
Az van, hogy krémekkel ebben a korban már nem megyünk semmire. A soft dolgok itt lebénulnak, valami drasztikusabb kell. Hogy miért?
Minden fiatalság titka a kollagén. A kollagén, ami egy idő után úgy dönt, hogy na jó, most akkor abbahagyom a karriert, nem termelődök tovább, elég volt. Sőt, az elasztin rostok, amik a bőrben vannak, azok is töredeznek, elöregszenek, a bőr puhává, löttyedté, petyhüdté válik. Tessék megnézni az öreg nénik karján a kis integető-szárnyacskákat, pihepuha, egy csepp kollagén sincs bennük.
Kép forrássa
Itt van tehát a kutya elásva, a rendezett, masszív kollagén és elasztin rostokban. No meg a rendes nyirok és vérkeringésben, de ezt egy jó erős és rendszeres (!) masszázzsal még fent is lehetne tartani. A kollagén viszont mélyebben termelődik, jóval a hámréteg alatt. Oda már nincs az a kéz, ami lenyúl.
Az anti-aging az, amikor a bőr akkora pofont kap, hogy másképpen már nem tud védekezni, újra beindítja a kollagén termelést.
Hogy ez hogyan lehetséges?
Kezelésekkel. Durva kezelésekkel.
Arra gondoltam, szépen sorban bemutatom ezeket a kezeléseket.
Kezdjük a legelterjedtebbekkel.

Van ez a mezo-cucc. Mezohenger, mezopen, mezoterápia.
Mindenképpen fontosnak tartom megjegyezni, hogy a tűs mezoterápia orvosi kompetencia, mivel behatolunk a bőrbe, a hámréteg és a bazális membrán alá, hiszen ugye ez a lényege. Ez néhány bátor kozmetikust nem tántorít el attól, hogy művelje, amit igencsak megkérdőjelezhető gyakorlatnak tartok.
De nézzük is, mi ez. Őszintén? Nézni elég rossz, nem éltem még át, biztosan nem őszinte a vendég mosolya.
A következő youtube-videón jól látszik: a doki hatóanyagot juttat injekciós tűvel a hámréteg alá, "kikerülve" ezzel a bazális membránt, amin átjutni az anyagoknak ugye elég nehézkes, mivel ez a bőr védekező vonala is egyben. Majd jön egy kis géppel, a korábban lezsibbasztott arcbőrt apró tűkkel végig szurkálja, amik a hámrétegen áthatolva megnyitják az utat a hatóanyagoknak, betessékelik a bőrbe. (Ettől vörös és puffadt a hölgy feje.) Ezzel egyidejűleg a vérkeringés és nyirok keringés is maximumra fut, beindul a bőr védekezési mechanizmusa, aminek kikerülhetetlen része a kollagén újra termelődése. 
Külön felhívnám a figyelmet a dokira. Csak a kezét figyeljétek!
Előbb puszta kézzel, egyenesen a tubusból felkeni a vendég arcára a zsibbasztót. Kész fertő #1
Majd gumikesztyűt húz, amivel kibontja a steril csomagot. A csomagolót a kukába dobja, a kuka fedelét a gumikesztyűs kezével csukja le. Kész fertő #2
Majd ugyanezzel a kesztyűs kézzel elkezdi a vendége bőrét fogdosni, amikor injekciót ad be neki!!!! Ezen a ponton majdnem leestem a székről...
Mára ennyit az anti-agingről. Vannak ennél kevésbé "véres" kimenetelű kezelések is...

2017. október 10., kedd

A krémekről...

Sokan kérdezik tőlem, milyen krémet használjanak.
Azonnal közlik is a bőrtípusukat, úgyis mint zsíros, vagy száraz, vagy vízhiányos, de zsíros, szóval olyan vegyes.
Ezek nem bőrtípusok, már itt borul egy kicsit a dolog.
Ezek tulajdonságok.
Gyerekkorban még többé-kevésbé tökéletes állapotban van a bőr. (Leszámítva az allergiát, egy-egy gyulladásos, vagy kóros állapotot, aminek a jelei azonnal a bőrön is meglátszanak.) Maximum az UV és a téli hideg ellen kell védeni, de belülről mindent megkap, nem kell vele foglalkozni. Ekkor még minden tökéletesen működik, megvan az egyensúly.
Aztán jön a tini kor, jó esetben ekkor talál a kis hölgy egy megfelelő és lelkiismeretes kozmetikust, aki jó tanácsokkal tudja ellátni. Vagy gondol egyet és beesik az első drogériába, ahol illat és design alapján választ egy krémet (persze valami olcsóbbat, hiszen a normálisabb arckrémre nincsen pénze), amit nagy lelkesen elkezd kenni az arcára csak úgy, mert a többi csaj is ezt csinálja, vagy mondjuk a ráncok ellen. Csak hogy ne legyenek. ...és már el is kezdte tönkre vágni az addig csodálatosan működő bőrét.

A bőrfelszíni emulzió, ami mindenkinek van, egy csodálatos dolog. Van benne zsír, víz, ami a bőrnek kell ahhoz, hogy a külső hatások ne tudják szétszedni. Persze ez az, ami miatt a kosz is könnyebben megtapad a bőrön és ha nem takarítjuk le néha, akkor megjelennek a "fekete fejek" a bőrben. De ezt az emulziót a bőr folyamatosan termeli, sőt, bizonyos hatásokra gyorsul a folyamat, több termelődik. Bizonyos hatásokra viszont lassul, ilyen hatás, amikor a fiatal szervezet elkezdi "kívülről" adagolni a zsírt, vagyis a vazelint. Egy kőolaj alapú vegyületet! 
Csak mert olyan szééép!... és a reklámban is megmondták.
Már borul is a rendszer. Az addig csodálatosan működő, normál bőrtípus elindul egy rossz irányba, jó eséllyel egy életre. 30 év múlva pedig, ha pénztárcája engedi, egy vagyont fog költeni a kis hölgy arra, hogy a megvastagodott, vagy éppen papír vékonyra aszalódott bőrét egy elhivatott, lelkes és kitartó kozmetikus gatyába rázza.
Ez nem lehetett "olcsó menet".
Mit lehet tenni?
A kulcs itt is az anyák kezében van.
Amíg lehet, kell találni egy JÓ kozmetikust, akihez a tinit el lehet vinni, akire hallgat. Aki a krémeket nagyon ismeri, a bőrrel mélyebb barátságot ápol, a hatóanyagokat kívülről-belülről tudja. Azért írom ezt le külön, mert rengeteg, az iskolából frissen kiesett "kozmetikus" van, aki nem ért a krémekhez, a hatóanyagokhoz, nem tanul, mert a bizonyítványa már megvan. Nem böngészi a krémek összetevőjét, úgysem nagyon érti, mi van oda írva, inkább elhiszi a marketing dumát.
A jó kozmetikus egyben vegyész is egy kicsit. Tudja, hogy az a krém, amiben vazelin vagy paraffin van, nem az a kategória, amit a tinik kezébe adunk. Tudja, hogy melyik hatóanyag mit tesz a bőrrel. Tudja, mi az, amit alapból kerülni kell. Tudja, hogy krémet csak a kozmetikustól, és ennek súlya alatt érdeklődik, tanul, képzi magát. Nem restell elmenni egy bőrgyógyászhoz, ha olyan esetet lát, amivel nem boldogul. Mert tanulni mindenből lehet-ne, csak hát ugye a lustaság, meg azok a fránya anyagiak. "Masszírozni tudok, Ilcsivel dolgozom, mi baj lehet."
Az Ilcsi termékek amúgy tényleg jók!
Nem véletlen, hogy Ilcsi-t nem lehet kapni a nyílt kereskedelemben. Jó ez a rendszer! Csak kozmetikustól beszerezhető, tehát a kozmetikust nem lehet megkerülni! (Jó esetben nem "bemondásra" rendel a forgalmazótól, hanem a kezelés közben, vagy bőrdiagnosztika után ajánl, mert ismeri a termékeket.)

Konklúzió: a marketing nagyon szép dolog, szemet gyönyörködtet, jó esetben szórakoztat, kell is, mert különben ki a franc ismerné a termékeket? De legyünk már kritikusak, a jó bornak nem kell cégér, ha az a krém ANNNYIRA jó, mi a francért reklámozzák fő műsoridőben a tévében milliókért?
Ismeri valaki a gyógyszertárban kapható márkákat? Amit csakis a gyógyszertárban lehet kapni? Nem? Vajon miért? Érdekes, hogy a bőrgyógyászok azokat ajánlják, nem a drogéria polcáról valamit. Érdemes ezen elgondolkodni.

2017. október 9., hétfő

A vendég az első!

Érdekesnek tartom, hogy amikor az iskolában vizsgáztunk, a bőrdiagnosztika két részből állt. Volt a vizuális tapasztalatra épülő diagnózis, vagyis ugye lefektetem a vendégem a lámpa alá, esetleg nagyítóval vizsgálom meg a bőrét, hogy meg tudjam határozni a bőrtípusát.
De volt még egy másik része, a kikérdezés, vagyis az életkörülményeinek, szokásainak a felmérése.
Tőlem ezt még soha kozmetikus meg nem kérdezte.
Pedig nagyon is hozzátartozik a diagnózishoz, hogy hol és hogyan él valaki, mit eszik, iszik, szed e gyógyszert, milyen körülmények között dolgozik.
Ha egy problémával elmegyünk orvoshoz, biztosan ezzel kezdi. Kikérdez.
A bőrünk is egy "szerv", minden belső probléma előbb-utóbb megjelenik rajta, tapasztalt kozmetikusok már látják a jeleket. De mi van, ha az a jel mondjuk pont nem vesebajra utal? Mi van, ha sokkal prózaibb oka van, csak nem akartam időt fecsérelni a beszélgetésre?
Fontos dolog ez. Ideális esetben minden vendégnek lenne egy személyi kartonja (a vizsgán még diagnosztikai lapnak hívtuk), ahol ezeket az alap dolgokat fel lehetne vezetni. Ha pedig a bőre állapotában változás áll be, az okokig vissza lehetne keresni, hogy lássuk, mi a különbség az életvitelében azóta, hogy elindult a folyamat.
Pont, mint az orvosnál. Nem kellene agyalni, vajon múltkor mivel is kezeltem, milyen pakolást kapott, milyen géppel, milyen eredménnyel kezeltem.
Pedig volna erre idő. Ha máskor nem, akkor a kezelés alatt. Pakolás, gőz, pillafestés, egy csomó "üresjárat", amikor ki lehetne faggatni a vendéget és feljegyezni, amiket mond.
Azt gondolom, egy komolyabb szalonban ez meg is történik. 
De ha nem, van baj...

2017. október 7., szombat

A tinikről...

Tavasszal egy érdekes élményben volt részem.
Az iskola, ahova a gyerekeim járnak, meghívott, hogy tartsak előadást. Kozmetikáról, arcápolásról, amit gondolok, rám bízzák.
Természetesen el is mentem, hogy a kötelezően beterelt, unatkozó tiniknek előadást tartsak a tinédzser kori bőrproblémákról és az okokról, miértekről. 
Hogy dióhéjban összefoglaljam:
A bőrben található "pattanások" a szőrtüszőben összegyűlt kosz és az azt megkötő anyagok keveréke, vagy egy túlműködés miatt létrejött "trutyi" betokozódása.
Akkor lesz belőle gyulladt, piros "ratyi", ha valaki erőnek erejével megpróbálja kipumpálni onnan. Nyugalmi állapotban ezeket a koszokat a bőrben körülöleli egy lob-gát, ami megakadályozza, hogy a mellette lévő bőr begyulladjon. Ha viszont fizikai erővel odapumpálunk egy hatalmasat, ez a lob-gát átszakad, és mivel a bőrünk felszíne felé nem tud távozni, tudniillik egy golflabda nem fér ki a kulcslyukon, na akkor van baj. Begyullad, vörös lesz, és mostantól sokkal nehezebb lesz eltüntetni, mint ha békén hagyjuk, ne adj Isten egy szárító, gyulladásgátló stifttel kezeljük.
Szóval.
Csajok, ne nyomkodjatok otthon! Fiúk, Ti se! Az arcbőr tisztán tartása a legfontosabb teendő tinédzser korban, ha valami gyanúsat találtok, nem kell piszkálni, nyomkodni, tessék addig stifttel kezelni, amíg eljuttok egy jó képességű kozmetikushoz!
Szerintem reggel este elég egy szappanmentes szappanos arclemosás, utána tonik, majd helyi stiftes kezelés.
Persze amikor ezt elmeséltem az előadáson, csupa unott arc meredt rám. De mikor a sminktetoválásról kezdtem beszélni, jóleső mozgolódás támadt, majd kivirultak az addig unott arcok. Remélem, azért a bőrápolásból is fogtak valamit...

Mit lehet kezdeni egy elrontott sminktetoválással?

Egyre többen találnak meg az elrontott, kifakult, régi, divatjamúlt tetoválásokkal, és ez nagy öröm számomra, mindig igazi kihívás! Van...